Op 7 oktober aanvaarde de Geelse gemeenteraad het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Bel. Op basis van bezwaren en adviezen die tijdens het openbaar onderzoek werden ingediend, stelde het stadsbestuur het plan bij. Het RUP Bel omvat enkel nog de uitbreiding van basisschool De Toverboom in Bel. Het deelplan voor de uitbreiding van het kerkhof aan de Hoogstraat werd niet weerhouden

Met een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) worden de bestemmingen van gebieden veranderd en worden voorschriften opgelegd voor de bebouwing en inrichting van deze gebieden. In dit geval omvat het RUP Bel een bestemmingswijziging voor basisschool De Toverboom in Bel. Die gaat van ‘woonzone’ (aan de Hoogstraat) en ‘agrarisch gebied’ (achter de school), naar de bestemming ‘openbaar nut’. Dit met het oog op een uitbreiding van de school (aan de Hoogstraat) en de inrichting van een open speelruimte in het waardevolle landschap achter de school. De uitbreiding dringt zich op door de beperkte ruimte binnen de school en het gebrek aan speelruimte. Het nieuwe plan is gebaseerd op de noodzakelijke grootte van een school met het huidige leerlingenaantal.

Inspraak en betrokkenheid

Voor het RUP Bel werd van 21 januari tot en met 21 maart van 2013 een openbaar onderzoek georganiseerd, met op 22 januari een druk bezochte infovergadering. Tijdens het openbaar onderzoek werden verschillende bezwaren en adviezen ingediend. Op basis hiervan formuleerde de GECORO haar eindadvies en werd het RUP Bel onder andere op volgende punten aangepast:

  • Het deelplan voor de noordelijke uitbreiding van het kerkhof werd niet weerhouden. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuw plan met daarin een oostelijke uitbreiding van het kerkhof. Het stadsbestuur tracht hierbij rekening te houden met de belangen van de belendende landbouwer en vragen van de buurt.
  • De inrichtingsvoorschriften voor de speelruimte achter de school werden aangescherpt. Dit vanwege de ligging in het geklasseerde landschap van Bel.
  • Maatregelen werden getroffen zodat de landbouwpercelen achter de school die niet werden opgenomen in de speelruimte voor de school, bereikbaar blijven voor de landbouwers.

Verdere procedure

Op basis van het besluit van de gemeenteraad zal het RUP Bel voor goedkeuring verzonden worden naar de provincie Antwerpen. Die goedkeuring wordt nog voor het einde van 2013 verwacht. Twee weken na publicatie van het goedkeuringsbesluit in het Belgisch Staatsblad kan het plan in werking treden.